Kunskap thermohuvar

Information om transport av temperaturkänsligt gods på pall och i rullbur.

 

 Skydda godstemperatur under transport

Olika produkter har olika temperaturkrav och om inte man kan bibehålla produktens rekommenderade temperatur uppstår godsskador och godset blir otjänligt och ofta mäter mottagaren godstemperaturen och om det är ett annat värde än det från avsändaren uppgivna kan de vägra att ta emot godset och då måste det reklameras vilket i princip innebär 100% kassaktion och reklamationskostnad. Allt gods som är temperaturkänsligt är inte livsmedel utan kemikalier, läkemedel, lim, färg osv är mycket känsligt för frostskador. Om man kör gods och inte har tillgång till fordon med ett aggregat som styr temperaturen kan det bli mycket kallt beroende på yttertemperatur. Om godset skall skickas långväga skall man ha i åtanke att yttertemperaturen sällan, eller oftast aldrig, är samma som ifrån sändningsdestinationen. Det kan vara mycket kallare men även också mycket varmare under transportsträckan och även om det kanske inte är mer än ett dygns transporttid kan det fullständigt förstöra godset om man inte har någon isolering på det. Ofta har man också en kyltransport och då är transportkylan 4 grader vilket är bra för de flesta kylda material men om man har t ex gurkor, bananer, basilika etc så är de inte alls avsedda för en sådan låg transporttemperatur. I de här fallen kan en Thermohuv vara en mycket bra lösning för att kunna skicka med det godset på ordinarie sändning.

 

Tänk också på pallarnas placering

Det som man ibland glömmer av är att ett kylaggregat reglerar temperaturen genom att blåsa in luft som sedan skall cirkulera runt godset och eftersom det är i ena ändan så är det naturligt att det måste vara kallare i utblåset en längs bort ifrån aggregatet. En vägg gör ju att genomsnittstemperaturen blir jämnare men om det är stor yta som skall kylas ner och också en varm sommardag får aggregatet arbeta för full kapacitet vilket gör att det kan vara upp till -8 grader kallar i luften ifrån utblåset. Det temperaturkänsliga godset skall då alltså inte placeras mitt i utblåset och om det inte kan undvikas kan en thermohuv vara ett mycket bra alternativ. Det samma gäller om det är många öppningar under en dag och varm luft som kan strömma in i bilen och starkt solsken som strålar in. Då är det bättre med godsplacering längre in.

 

   

 

Bra att veta om enkel temperaturkontroll

Om det är livsmedelstransporter kan det finnas lagkrav för temperaturmätning OCH loggning under transport (mer info om lagkrav genom att klicka här).  Vi kan leverera alla våra huvar med mätare med en display som visar temperaturen inuti huven utan att den behöver öppnas samt också som loggar transporten. Denna har start och stoppknapp och vi märker den med datum så att när det är dags för omkalibrering byter man helt enkelt ut den. Den är liten och finns i en ficka på yttersidan medans den medföljande mätaren placeras högst upp i ena hörnet där godset är mest utsatt för att säkerställa rätt temperatur. Kyla faller neråt och värme stiger så det första godset som blir uppvärmt är det översta lagret och därför placeras mätaren där. Se nedan illustration ifrån branschorganisationen Föreningen för fryst och kyld mat.  . Temperaturloggen sparas efter ett år som dokumentation om man får kontroll ifrån livsmedelsverket eller om en kund kräver det. Ibland kan man bli tvungen till att ställa pallar på en lastkaj och om godset då blir reklamerat för att det har stått för länge på lastkajen blir det tydligt vart ansvaret ligger. Om man önskar att se temperaturloggen stoppas mätaren enkelt in i datorns USB-port och då allting är plug and play så graferna kommer upp direkt i datorn utan ytterligare programvara.

           tempmate     tempsensor

Exempel på hur en provrapport ifrån tempmate kan se ut.

TempmateProvrapport

Andra alternativ till att garantera rätt transporttemperatur

Det finns också engångsvarianter som är enormt lättanvända. Det har länge funnits olika varianter av chip, mynt etc som läser av temperaturen men det har alltid varit avhängigt att mottagaren har en läsare av något slag samt en installerad programvara. Nu har det äntligen kommit modeller som faktiskt är helt applicerbara på väldigt mycket gods då mottagaren bara behöver en dator med USB-ingång vilket nog alla har idag. Om man har många sändningar och kanske inte vill ta tiden för att göra kontrollen finns det också indikatorer som  kan skickas med godset. När mottagaren tar emot godset så ser man direkt om det har överstigit tillåtet värde eller inte. Indikatorn är såklart billigare än modellen med USB men båda till förvånansvärt låg kostnad för vilket värde de kan ha vid tempererade transporter. Klicka på bilderna för mer info kring produkterna.

Temperaturmätare med Chip                                                       Temperaturindikator

tempmate-S1 V2    tempmate-i1

Comments are closed.